Ēst veselīgi ir svarīgi visiem, bet vēl svarīgāk tas ir cilvēkiem, kuriem ir 2. tipa cukura diabēts. Veselīgam, līdzsvarotam uzturam kopā ar fiziskām aktivitātēm ir būtiska loma labai slimības kontrolei.

Kopš bērnības līdz sirmam vecumam pārtika ir galvenā sabiedriskās dzīves sastāvdaļa. Maltītes strukturē dienu un nosaka attiecības ar citiem cilvēkiem. Turklāt tas, kas tiek pasniegts un apēsts, ir atkarīgs no notikuma, gada laika, kultūras normām un daudz kā cita.

Ja Jums nesen diagnosticēts cukura diabēts, Jūs varētu domāt, kā tas ietekmēs Jūsu ēšanas paradumus. Jūs varat satraukties, ka nezināt pietiekami daudz par uzturu un ēdienu, lai izveidotu ēšanas paradumus, kas patiesi darbojas un ļauj kontrolēt simptomus.

Vienkāršākā no šīm trim ir šī metode, kas Jums atgādina, ka neviena pārtikas grupa nesniedz visu nepieciešamo enerģiju un barības vielas.

 

Daudzi cilvēki, kuriem ir 2. tipa cukura diabēts, var kontrolēt cukura līmeni asinīs, vienkārši izvēloties pareizo porcijas lielumu. Tā vietā, lai skaitītu ogļhidrātus - par kuriem mēs runāsim nākamajā metodē, šķīvja metode ātri un uzskatāmi parāda veselīgu un sabalansētu maltīti.

Kāpēc to sauc par šķīvja metodi? Jo tā liek Jums aplūkot Jūsu šķīvi (vislabākais izmērs ir 23 cm diagonāli). Tagad sadaliet to 4 kvadrantos. Liekot ēdienu uz šķīvja, pusei ir jābūt ar cieti nesaturošiem dārzeņiem (piemēram, brokoļiem, spinātiem vai kāpostiem), 1/4 ar liesu olbaltumvielu (piemēram, baltās gaļas zivīm vai baltās gaļas mājputniem bez ādas) un 1/4 ar ogļhidrātiem. Ogļhidrāti ietver graudus, maizi un citus cieti saturošus pārtikas produktus.

Cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts, ir svarīgi kontrolēt cukura līmeni asinīs. Tā kā ogļhidrāti pēc absorbēšanas tiek pārvērsti glikozē, cilvēkiem ar cukura diabētu ir jāņem vērā ogļhidrātu uzņemšana. Vai cilvēkiem ar cukura diabētu vispār jāizvairās no ogļhidrātiem? Nē! Patiesībā tā būtu kļūda, jo daudzi pārtikas produkti, kas satur ogļhidrātus, satur arī svarīgus vitamīnus un minerālvielas. Jums jāiemācās tos skaitīt. Tas ļauj Jums darīt divas lietas: pastāvīgi kontrolēt cukura līmeni asinīs un nodrošināt smadzenēm un muskuļiem darbībai nepieciešamo enerģijas avotu.

 

Sievietēm ar cukura diabētu parasti iesaka uzņemt 45-60 gramus ogļhidrātu vienā ēdienreizē, savukārt vīriešiem – 60-75 gramus, un uzkodā jāuzņem viena trešdaļa no šī ogļhidrātu daudzuma. Skaitot ogļhidrātus, svarīgs ir daudzums, nevis veids. Tādēļ jāpievērš uzmanība etiķetēm.

 

Iepakotiem produktiem ir norādīta uzturvērtību tabula. Lielākoties, tabulā norādīts uzturvērtību daudzums uz 100 g, kā arī 1 porcijai (gramos). Atrodiet sadaļu “Ogļhidrāti”. Šeit norādītās vērtības gramos Jums pateiks, cik gramu ogļhidrātu Jūs uzņemsiet.

 

Svaigi ēdieni bez etiķetes liek minēt ogļhidrātu daudzumu sastāvā. Parasti pieņem, ka augļu, piena vai cietes produktu porcijā ir aptuveni 12 grami ogļhidrātu. Sagatavojiet sev kabatas ceļvedi vai lietotni, kurā ir norādīts attiecīgā produkta porcijas lielums un ogļhidrātu skaits.

 

Ogļhidrāti ir vienkārši un salikti. Ja Jums ir cukura diabēts, saliktie ogļhidrāti Jums ir piemērotāki, jo tiem nepieciešams ilgāks laiks, līdz tie sagremojas  un uzsūcas organismā, un tas nozīmē, ka tie darbojas kā buferis pret cukura līmeņa svārstībām asinīs (sauc arī par hipoglikēmiju un hiperglikēmiju).

 

Centieties uzņemt oļhidrātus no uzturvielām bagātiem un lēnas iedarbības saliktajiem ogļhidrātiem. Izvēlieties brūnos rīsus, auzu pārslas, kvinoju, prosu un bulguru, nevis vienkāršus ogļhidrātus, piemēram, pārstrādātus un rafinētus cukurus. Izvēloties maizi, makaronus un krekerus, dodiet priekšroku pilngraudu produktiem. Ēdot ārpus mājas vai ceļojumos, lejupielādējiet lietotni, kas sniedz ātru pārskatu par Jums nepazīstamiem pārtikas veidiem.

Glikēmiskais indekss ir ogļhidrātus saturošu produktu raksturojošs rādītājs, kas palīdz novērtēt, kā šie produkti paaugstina cukura līmeni asinīs divas stundas pēc konkrēta produkta apēšanas. 

 

Glikēmiskais indekss ierindo pārtiku skalā no 0 līdz 100 atkarībā no pārtikas ietekmes uz cukura līmeni asinīs. Jo augstāks indekss, jo ātrāk pārtika tiek sagremota un absorbēta, kā rezultātā palielinās cukura līmenis asinīs.

 

Glikēmiskais indekss attiecas tikai uz tiem produktiem, kas satur nozīmīgu ogļhidrātu daudzumu, bet tādiem (pārsvarā olbaltumvielas saturošiem) produktiem kā gaļa, zivis, olas vai biezpiens vai tauki un eļļas glikēmiskais indekss neattiecas. 

Plānojot ēdienreizes atbilstoši produktu glikēmiskajam indeksam, ir ieteicams izvēlēties produktus ar zemu vai vidēju glikēmisko indeksu. Gatavojot maltīti, noteikti pievienojiet olbaltumvielas, labas kvalitātes taukvielas – tas mazinās un palēninās cukura līmeņa kāpumu. Produkti ar augstu glikēmisko indeksu (> 70) ātri paaugstina pēcmaltītes cukura līmeni asinīs. Ja ēdienam tomēr ir izvēlēta kāda pārtikas sastāvdaļa ar augstu glikēmisko indeksu – kombinējiet to ar zema glikēmiskā indeksa produktiem. 

 

Glikēmisko indeksu ietekmē produktu kombinācijas un pagatavošanas veids. Jo produkts ir vairāk pārstrādāts – pulēts, slīpēts, malts – jo augstāks būs glikēmiskais indekss un straujāks cukura līmeņa kāpums.

 

Svaigiem dārzeņiem glikēmiskais indekss būs mazāks nekā pagatavotiem. Vārot pastu, ievērojiet gatavošanas laiku uz iepakojuma. Šādi pagatavotai pastai glikēmiskais indekss būs ~ 45, bet pārvārītai līdz 80. 

 

Maltītes glikēmiskais indekss būs zemāks, ja ievēros šķīvja principu – puse šķīvja būs svaigi dārzeņu salāti, ¼ – olbaltumvielas saturoši produkti, ¼ – ogļhidrātus saturoši produkti. Tā tiks uzņemti ne vien ogļhidrāti, bet arī tauki, olbaltumvielas, kā rezultātā cukura līmeņa svārstības būs mazākas. 

 

Ja Jūs esiet iecienījis kādus īpašus pārtikas produktus, ir jānoskaidro to glikēmiskais indekss. Pierodot pie šīs metodes, Jūs iegūsiet priekšstatu par to, cik daudz (vai kura veida) produktu Jūs varat ēst, neradot strauju cukura līmeņa kāpumu.

Iegādājoties pārtiku, vairāk pievērsiet uzmanību tieši svaigajiem, sezonāliem augļiem un dārzeņiem.  Kā arī svaigai gaļai, zivīm un piena produktiem. Svaigi un sezonāli produkti uzturvielu ziņā noteikti būs vērtīgāki. 

 

Cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts, būtu svarīgi arī pievērst uzmanību produktu krāsai. Priekšroka būtu jādod tumšākas krāsas produktiem – izvēlieties spinātus, nevis ledus salātus, brūnos rīsus, nevis baltos, labāk dot priekšroku saldajam kartupelim utt. Lietojiet uzturā pilngraudu produktus, jo tie līdzsvaros cukura līmeni asinīs un paaugstinās vispārējo labsajūtu.

Pieturieties pie sava maltīšu plāna. Apsveriet un izplānojiet visu maltīti - sākot no startera līdz galvenajam ēdienam un beidzot ar desertu. Koncentrējieties uz katra ēdiena ogļhidrātiem un ieteicams ir izmantot lietotni, kas palīdzētu Jums veikt aprēķinus (ja vien ēdienkartē nav norādīta informācija par uzturu).

 

Tātad, kā būs ar desertu? Ir cilvēki ar cukura diabētu, kas izmanto noteikumu, ka deserta baudīšana aizņem visus ogļhidrātus, kas viņiem var būt maltītē. Tādēļ, ja vēlaties desertā baudīt nelielu gabaliņu kūkas, pārējā maltītē Jums jāizvēlas svaigi dārzeņi un olbaltumvielu saturoši produkti, nevis ogļhidrātiem bagāts starteris un pamatēdiens. Tāpēc ir svarīgi apsvērt visu maltīti no sākuma līdz beigām, pirms veicat pēdējās izvēles.

 

Ja ir bufete, tiek piemērots tas pats padoms. Pirms ķeršanās pie maltītes iepazīstieties ar visām iespējām, pretējā gadījumā, visticamāk, Jums beigsies atļauto ogļhidrātu daudzums, pirms tiksiet līdz gaidītiem un kārotiem ēdieniem.

Cilvēkam, kuram ir cukura diabēts, būtībā ir tādas pašas uztura vajadzības kā cilvēkam bez šīs slimības. Tas nozīmē, ka cukura diabēta pacientiem nav nepieciešami īpaši ēdieni. Tāpat kā jebkurai veselīgas ēšanas programmai, arī diabēta pacientiem vairāk jāpievēršas savam vispārējam uztura modelim, nevis jāapņemas apēst konkrētus pārtikas produktus.

 

Tomēr cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts, ir pamatots iemesls, lai izvairītos no dažām lietām, kuras brīvāk var baudīt tie, kuriem nav cukura diabēta. Kā mēs redzējām, ogļhidrātiem ir galvenā loma maltīšu plāna veidošanā, ja Jums ir cukura diabēts. Tas norāda uz atšķirībām starp to, kā cilvēki ar šo slimību un bez tās var domāt par ēdienu. Vienkāršie ogļhidrāti, piemēram, konfektes, kūka, baltmaize, var būt noderīgi, ja cukura līmenis asinīs ir zems, bet neveicina stabilu cukura līmeni asinīs kādam, kuram ir cukura diabēts.

 

Glikēmiskais indekss norādīs, kurus pārtikas produktus cilvēks ar cukura diabētu varētu mēģināt ierobežot vai izvairīties - un otrādi. Jādod priekšroka ogļhidrātiem ar augstu šķiedrvielu saturu, kas lēni izdalās, nevis ēdieniem, kas liek ātri pieaugt cukura līmenim asinīs.  Piemēram, labākas ir pārslas ar šķiedrvielām un zemu pievienoto cukura daudzumu, nevis saldas brokastu pārslas. Priekšroka jādod zirņiem vai lapu zaļumiem, nevis kukurūzai utt.

 

2. tipa cukura diabēta diagnoze nenozīmē, ka Jūs vairs nevarat baudīt ēdienu. Apņemšanās ievērot veselīgu un reālistisku maltīšu plānu nozīmē, ka ēdiens joprojām var būt patīkama Jūsu dzīves sastāvdaļa. Ja Jūs pieņemat domāšanas veidu, kas patur prātā Jūsu ķermeņa vajadzības, Jūs varat nodzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Pārskatot dažus savus ēšanas ieradumus, Jūs sapratīsiet, ka dzīve ar cukura diabētu faktiski var atklāt daudzas aizraujošas iespējas. Jūs atklāsiet neskaitāmas jaunas receptes un ēdienus!

 

Uzziniet vairāk: How to manage diabetes with diet (diabeteswhatsnext.com)